luni, 31 ianuarie 2011

Spring rolls - Pachetele chinezesti


Reteta ORIGINALA! 

Ingrediente:
-10 foi din faina de orez
-2 morcovi
-2 tije de telina
-o ceapa potrivita
-4-5 foi de varza (150g)
-soia incoltita (150g)
-sare,ulei ,sos de soia


Preparare:

Se taie telina , morcovii ,ceapa si varza fasii.Intr-o tigaie  se caleste ceapa in ulei timp de 1 minut.


Apoi se adauga morcovii ,telina si se calesc impreuna alte 2 minute.




Apoi se adauga soia incoltita si se mai calesc 2 minute.


Dupa ,se adauga varza, se amesteca bine si se acopera cu un capac.

[Deja se simte mirosul de restaurant chinezesc .]


Se lasa pe foc timp de 5 minute.Se scoate capacul ,se amesteca si se lasa pe foc pana scade apa.Se adauga sare si un pic de sos de soia.
Se pregatesc foile :
Foile sunt uscate,foarte subtiri ,transparent si casante.Pentru a le inmuia( ca sa le puteti impaturi ) se uda un prosop de bucatarie , se stoarce si se aseaza deasupra o foaie.Se preseaza bine cu mainile ca sa se umezeasca.Va puteti ajuta si cu un penson umezit in apa.



Dupa ce foaia s-a inmuiat( pentru a putea fi impaturita ) se adauga o lingura de umplutura si se ruleaza.[Ca in poze ]


                                      
Si pachetelele sunt gata ! Ce frumoase sunt !!!

Dar sunt crude - Se pun la racit timp de jumatate de ora la frigider, apoi se prajesc in ulei fierbinte pana sunt aurii si crocante .

Acum aveti restaurantul chinezesc la voi acasa!Nu uitati de sosuri si betisoare !!!Sunt delicioase ! Le recomand , probatile cu toata increderea !

Friptura cu lapte



Ingrediente:
-3 catei de usturoi
-o crenguta de rozmarin
-800g carne de porc (cotlet ,ceafa ...)
-1l lapte
-ulei ,sare,piper


Preparare:
Intr-o tigaie se pun la calit cateii de usturoi si crenguta de rozmarin.Cand s-au rumenit se scot din ulei.
Se adauga apoi carnea si se rumeneste bine pe toate partile.
Se sareaza si se pipereaza si se adauga laptele.Se acopera cu un capac si se fierbe timp la foc potrivit timp de o ora ,intorcand carnea din cand in cand.
Laptele va deveni un sos asa ca aveti grija sa nu se LIPEASCA carnea de fundul oalei.
Trecut timpul, se scoate carnea si se taie felli ,iar sosul se mixeaza pana se omogenizeaza.

Pofta buna !

P.S. E foarte buna si sosul este foarte fin!

duminică, 30 ianuarie 2011

Prajitura fina (fara faina )

Reteta doamnei Minerva Lupean

Ingrediente:
-8 oua
-500g zahar pudra
-350g unt
-4 linguri de cacao
-300g nuca macinata

Preparare:
Foi-

8 albusuri se bat spuma tare cu 250g zahar .Apoi se adauga 300g nuca macinata si se amesteca usor.
Se coc 4 foi pe dosul unei tavi unsa bine si tapetata cu faina.Se coc timp de 20 minute la 180 °C.
Se incearca cu o scobitoare pentru a vedea cand sunt coapte.

Crema-
Se freaca 350g unt cu 250g zahar pudra ,se adauga 4 linguri de cacao si 8 galbenusuri pe rand .
Se pune la fiert la baie de aburi (bain-marie) amestecand continuu ,pana se ingroasa.Se ia de pe foc,se amesteca inca 5 minute si se da la rece.

Cu crema racita se ung foile .Deasupra se orneaza cu crema ,frisca sau dupa fantezia fiecaruia!

                        Eu am facut doar jumatate din reteta ,deci am copt 2 foi ,le-am taiat in jumatate facand astfel 4 straturi .Avand putina frisca in frigider le-am motat cu frisca!
O prajitura foarte buna !  

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Coroana de taitei cu sunca presata

Tagliatelle con prosciutto

Ingrediente:
-500g taitei
-250g sunca presata feliata
-250g cascaval gras(sau branza care se topeste usor)
-100g parmigiano  
-50g unt

Preparare:
Se pun taitei la fiert in apa clocotita sarata.Intre timp se ia o forma rotunda de facut colac (guguluf) si se unge cu putin unt si se tapeteaza cu sunca.

                                      
Branza se taie cubulete ,iar parmigianul(mozzarella ) se rade fin .Cand taiteii sunt fierti ,se scurg bine si se amesteca intr-un castron cu branza cubulete si parmigianul.


Taiteii se aseaza in forma cu sunca presata ,se preseaza cu o lingura si se imbraca cu felii de sunca.


Se adauga cateva bucatele de unt si se baga in cuptorul preincalzit pentru 10 minute la 200°C.


Pofta buna!
Aceasta reteta se poate prepara ,lasa la rece si inainte de a fi servit  se baga la cuptor 10 minute!



Tocanita de limba de porc



Ingrediente:
-1kg limba de porc
-100 ml ulei
-100g bulion
-1 ceapa
-1 telina
-3 morcovi
-3-4 catei de usturoi
-un pahar cu vin alb
-cateva boabe de piper
-o foaie de dafin
-sare
Preparare:
Limba se spala ,se pune la oparit, apoi se spala din nou si se pune la fiert.Cand a dat in fiert se spumuieste si se fierbe in continuare incet la foc mic pana cand la incercare intra furculita usor in ea.Cand limba este fiarta ,se pune in apa rece ,apoi se curata de pielita si se taie felii.







Intre timp se face sosul:ceapa,telina,morcovul si usturoiul se taie subtire (eu fac altfel- le tai toate mai mari si le pun in robot asa iese sosul mai fin ) deci taiate marunt ,se pun intr-o cratita cu uleiul infierbantat ca sa se prajeasca putin .Se adauga o lingura de faina si se mai prajeste 5 minute.Dupa care se adauga bulionul ,piperul ,foaia de dafin si se stinge cu paharul de vin si cu zeama de la fiertul limbii. Se lasa la fiert jumatate de ora la foc potrivit!Se adauga limba taiata in sos .Mai fierb impreuna 10 minute .
Se serveste cu piure de cartofi si muraturi-salata dupa gust !

vineri, 28 ianuarie 2011

Brasato di manzo - Carne de vita su sos


Ingrediente:
-vin rosu
-800g carne de vitel
-3-4 morcovi 
-o ceapa mare
-tije de telina ( tulpini )
-boabe de piper, cuisoare ,sare


Preparare:
Se spala si se taie legumele rondele .Intr-o cratita se pun la marinat de cu seara carnea cu legumele si condimentele si se acopera cu un bun vin rosu!
A doua zi se pun la fiert ,la foc potrivit pentru 3 ore ( oricum se incearca carnea cu o furculita).In caz ca vinul scade prea tare se adauga o cana de supa de legume (sau facuta cu un cub Knor).
Cand carnea e fiarta se scoate din cratita ,iar legumele cu vinul se pun in blender si se mixeaza.
Carnea se taie felii si se aseaza binisor in sos .
Se serveste cu mamaliguta calda sau piure de cartofi !
Pofta buna!

Aceasta este o reteta pe care o preparam in fiecare saptamana in Trattoria unde lucram .

miercuri, 26 ianuarie 2011

Prajitura Minerva


Reteta este luato din revista Practic in bucatarie Nr.5 Aprilie 2010.Am numit-o "Prajitura Minerva " in memoria doamnei Minerva Lupean din campia Turzii, judetul Cluj 

Ingrediente:


Blat I:
-5linguri de zahar
-5linguri faina
-1/2 lingurita praf de copt
-2linguri caco
-2linguri apa
-5 oua
Blat II:(de bezea)
-8 albusuri
-400g zahar pudra
-1lingura otet


Crema:
-8 galbenusuri
-8 linguri de zahar
-1 budinca vanilie
-2 linguri faina
-500 ml lapte
-200 g unt
2 linguri cacao


Glazura:
-1/2kg frisca vegetala

-50g ciocolata menaj


Preparare:
Blat I -Se bat 5 albusuri cu 5 linguri de zahar,putina sare si cu 2 linguri de apa.Se adauga 5 galbenusuri,5 linguri faina , 2 linguri de cacao si 1/2 lingurita de praf de copt.Se amesteca usor pana se incorporeaza toate ingredientele.Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se toarna compozitia.


Blat II - Se bat cele 8 albusuri cu 400g zahar pudra si 1 lingura de otet. Dupa ce s-au batut bine , se toarna compozitia in acelasi tip de tava in care s-a copt si primul blat , tapetata cu hartie de copt.





Crema - Se freaca galbenusurile cu 8 linguri de zahar, 1 plic de vanilie , 2 linguri de faina si 1/2 l lapte.Se pune totul sa fiarba pe baie de aburi pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca , apoi se aduaga untul frecat spuma.
Se imparte crema in 2 parti , iar intr-o parte se adauga 2 linguri de cacao.






Se asambleaza prajitura asa:
Blat I , crema vanile , blat II ,crema cacao si frisca vegetala.Peste frisca se rade ciocolata de menaj.
O bunatate de prajitura! Nu va speriati de 2 blaturi si 2 creme ....Merita incercata!


Petronela